Η τριχόπτωση είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί γυναίκες και άντρες, ιδιαίτερα το φθινόπωρο και την άνοιξη.
Χημικά και άλλες επιβλαβείς ουσίες μπορεί να επιβαρύνουν τα μαλλιά και το τριχωτό, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή στα προϊόντα που επιλέγετε. Προτιμήστε φυτικά, θεραπευτικά δερμοκαλλυντικά που περιέχουν υψηλή συγκέντρωση εξειδικευμένων βοτανικών εκχυλίσματων, τα οποία συμβάλλουν στην καταπολέμηση και πρόληψη της τριχόπτωσης.
Ποια βότανα καταπολεμούν την τριχόπτωση;
1. Κιγχόνη
Η Κιγχόνη, γνωστή και ως Ερυθροδανοειδών (Rubiaceae), προέρχεται από τη Νότιο Αμερική και χρησιμοποιείται σαν δυναμωτικό και εξυγιαντικό. Ο φλοιός του είναι φυσικά πλούσιος σε κινίνη, μόριο με ισχυρές δυναμωτικές ιδιότητες του οποίου η αποτελεσματικότητα είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη.
2. Αχιλλέα
Η αχιλλέα (Achillea millefolium) περιέχει αιθέριο έλαιο, που αποτελείται από κινεόλη και προαζουλένη, και αχιλλεΐνη. Έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, μεταξύ άλλων, συμβάλλει και στην διέγερση της τριχοφυΐας, καθώς και στην τόνωση και ενυδάτωση του τριχωτού της κεφαλής.
3. Χαμελεύκη
Η χαμελεύκη (tussilago farfala), γνωστή και με τις ονομασίες βηχάνι και γλυκομάνα, είναι ένα πολυετές φυτό που φθάνει έως και τα 20εκ. ύψος με χρυσοκίτρινα άνθη και φύλλα σε σχήμα καρδιάς. Είναι πλούσιο σε φυτικές πρωτεΐνες, μέταλλα, θείο και διοξείδιο του πυριτίου που δυναμώνουν τα μαλλιά και συμβάλλουν στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης και πιτυρίδας.
4. Ιτιά
Είναι το κατεξοχήν τονωτικό βότανο και προέρχεται από το φυτό salix. Η Ιτιά ανήκει στην οικογένεια των Ιτεοειδών και υπάρχουν 400 περίπου είδη του γένους αυτού. Πλούσια σε σαλικυλικό οξύ και με κερατολυτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες καθαρίζει σε βάθος και καταπραΰνει το τριχωτό της κεφαλής, ενώ παράλληλα τονώνει και δυναμώνει τα μαλλιά.
5. Καπουτσίνο
Το καπουτσίνο, γνωστό και ως νεροκάρδαμο στην Ελλάδα, προέρχεται από το βότανο Τropaeulum majus. Τα άνθη του περιέχουν υψηλή συγκέντρωση σε βιταμίνες Α, C, D , λουτεΐνη, καθώς και μεγάλη περιεκτικότητα σε ουσίες (γλυκοσίδια), με αντιβακτηριδιακές, αντιμυκητιασικές , αντισηπτικές και καθαριστικές ιδιότητες. Από τα αρχαία χρόνια χρησιμοποιείται στο Μεξικό και στο Περού σαν αντισηπτικό, επουλωτικό και αποχρεμπτικό. Στην σύγχρονη δερμο-κοσμητολογία χρησιμοποιείται για την θεραπεία μολύνσεων και την αντιμετώπιση προβλημάτων του τριχωτού, όπως πιτυρίδα, τριχόπτωση και τόνωση των μαλλιών.
6. Τσουκνίδα
Η τσουκνίδα ανήκει στο γένος των αγγειόσπερμων φυτών Κνίδη ( Urtica) και στην οικογένεια των Κνιδοειδών. Τα φύλλα της περιέχουν ισταμινική ουσία, πυρίτιο, κάλιο, τανίνη, μυρμηκικό οξύ, χαλκό, νάτριο, χλώριο καθώς επίσης και βιταμίνες Α, Β και C. Οι θεραπευτικές ιδιότητες της είναι αμέτρητες, μεταξύ των οποίων είναι και αυτή της πρόληψης της τριχόπτωσης.